Z Net | За спомоществуватели на Z (Z Sustainers) | Начална страница на Z на български

За автора:


Нив Гордън преподава политология в университета Бен-Гурион, Израел и може да бъде открит на e-mail:

ngorodon@bgumail.bgu.ac.il

Ефектът Катерпилар

Znet, 1 юни 2002 http://www.zmag.org/content/Mideast/gordon_caterpillar.cfm


"За пръв път булдозери определят изхода на една война" според Л., палестински боец от бежанския лагер Дженин, цитиран наскоро в израелския всекидневник Йедиот Ахронот. Офицерът отговарящ за военното нахлуване в лагера потвърждава думите на Л., като в същата статия заявява, че шофьорите на булдозерите Катерпилар Д9 са спечелили сражението. И наистина, всички телевизионни станции по света показаха детайлни кадри от сринатите със земята къщи в Дженин.

Групата за установяване на фактите на Хюман Райтс Уоч откри, че за разлика от други части на лагера, където бронираните булдозери Д9 са ползвани главно за разширяване на улиците, в окръга Хауашин те са помели целия квартал. Израелските военни са причинили неоправдани разрушения на цивилната инфраструктура в бежанския лагер, твърди един от отговорните наблюдатели на Хюман Райтс Уоч и добавя: "Злоупотребите, които документирахме в Дженин, са изключително сериозни и в някои случаи достигат до военни престъпления."

Най-малко 140 сгради са изцяло сринати. В много от тях са живели по няколко семейства. Над 200 други са тежко засегнати. Приблизително 4,000 души – над една четвърт от населението на лагера – остават без дом.

37-годишният Джамал Фаид, парализиран от кръста надолу, е една от жертвите на Д9. Според правозащитната организация, той е бил премазан под развалините, защото израелските войници не допуснали близките му да го изкарат от сградата. Катерпиларът го убива.

Булдозерите Д9 са използвани и на други места. В доклад, издаден от израелската правозащитна група Б´целем, четем как катерпилари са използвани за разрушаването на къщи в стария град в Наблус, за да отворят път за израелските танкове. Когато военните напускат квартала след шест дни, палестинците откриват, че десет жители са останали в една от къщите, когато започват разрушенията. 65-годишният Абдала а-Шааби е спасен заедно с 53-годишната си съпруга. Останалите нямат този късмет.

Драконовата разрушителна политика на Израел обаче не е изобретена в операция "Защитен щит". Дълги години Д9 са използвани като оръжие. По-малко от четири месеца преди атаката на Дженин, близо 58 къщи са унищожени в Рафа. Най-малко 500 души остават без дом посред мразовита зима – 300 от тях деца.

Събарянето на къщи през последните месеци, макар и несравнимо като мащаб е част от една отдавнашна "тиха" военна тактика, която често убягва на общественото внимание. Според Джеф Халпър, от Израелския комитет срещу разрушаването на домове "над 7 000 къщи са разрушени от Израел от 1967 насам, десетки хиляди палестинци остават с тежки сътресения и без дом."

Израелското правителство и военщина определено носят отговорност за разрушенията, които според днешните международни правни норми в много случаи представляват военни престъпления. И все пак, без булдозерите Д9, доставени от Катерпилар, къщите много по-трудно щяха да бъдат разрушени.

Когато Катерпилар започва да продава на Израел, фирмата няма как да знае, че нейните продукти, произвеждани за граждански цели, ще бъдат използвани за извършване на военни престъпления. Но днес корпорацията знае и докато поддържа становището, че бизнесът си е бизнес, тя също носи вина за нарушенията.

Интересно е да се отбележи, че Израелският Върховен съд сигурно би се съгласил с подобно твърдение. Когато осъждат Адолф Айхман, съдиите постановяват, че "това, доколко един от многото престъпници, е бил близо или далеч от действителния убиец на жертвата, не означава нищо що се отнася до степента на отговорност. Напротив, по принцип степента на отговорност се увеличава колкото по-далеч отиваме от човека, който е ползвал оръдието на смъртта с ръцете си".

 Тази очевидна истина придобива нов смисъл в ерата на глобализацията. Решенията взимани в една част на света често засягат друга, а процесът по посочване на отговорните става още по-сложен. Нарушителите вече не включват само държавни дейци като Айхман, но също така корпорации, международни финансови институции и отделни лица. В крайна сметка отговорността не се ограничава само до онези, които определят политиката, издават заповедите и извършват деянията, но се простира и до онези, който снабдяват извършителите с оръдия на разрушението.

Не е необходимо Катерпилар да прекрати всички делови отношения с Израел, но трябва да включи нов член в договорите, за да бъде сигурно, че продуктите не са използвани за нарушаване на човешките права. Глобализацията предлага нови възможности за корпорации като Катерпилар, но тези възможности трябва да си носят цената – разширяване на отговорността. В момента се разработват правните норми, които обръщат внимание на този тип отговорност и макар да е трудно те да бъдат наложени, ще дойде ден, в който генералните директори ще бъдат изправени пред съда за тяхната подкрепа и съдействие в извършването на военни престъпления.