Z Net | За спомоществуватели на Z (Z Sustainers) | Начална страница на Z на български

За автора:


Кон Халинан е ректор на Калифорнийския университет в Санта Крус и експерт по външна политика във Foreign Policy in Focus (www.fpif.org).

Войната е добър бизнес


* http://www.zmag.org/content/showarticle.cfm?SectionID=15&ItemID=2851

Говори се, че войната е лоша работа. И то си е така - ако си войник или цивилен, попаднал на бойното поле. Освен това тя има лошия навик да съсипва домакинствата, внушавайки безумна жажда за истерично харчене.

Но ако си Локхид Мартин (Lockheed Martin), Нортроп Груман (Northrop Grumman ) или си от бившите босове на общия военен щаб като, например, о.з. адмирал Уилям Кроу Джуниър (William Crowe Jr.), войната е като безкраен коледен празник.

За изработващите инструментите й войната е наистина много добър бизнес. Другата част от икономиката може и да зацикля, но нещата, които гърмят и убиват хора се търсят и разпродават като топъл хляб.

Да вземем, например, Боинг. Напоследък той удвои производството на JDAM комплектите (по 25,000 долара всеки), които правят тъпите бомби умни.

Или пък Рейтиън (Raytheon). Те добавиха цяла смяна, за да ритнат нагоре и напред производството на лазерно направляемите си бомби Пейвуей (по 55,600 долара всяка).

Алайънт Техсистъмс не останаха назад: напоследък те произведоха 265 милиона куршуми за преносими оръжия (и се облажиха с 92 милиона долара).

Живеем в ерата на високотехнологичните войни, а това е добра новина за Дженеръл Атомик Аеронотикълс Систъмс и техните безпилотни самолети Предейтър (predator = хишник!), предназначени както за разузнавателни цел, така и за атака. Настоящата цена е 25 милиона долара за четворка.

Да не забравим Нортроп Гръмън (Northrop Grumman) и неговия Глобъл Хок (20 милиона долара) -- кадилакът на бойните самолети-роботи. Нортроп, който напоследък погълна TRW за 7.8 милиарда долара, е планирал да реализира 26 милиарда постъпления тази година.

За да вдъхне живот на цялата тази машинария, Боинг увеличава обсега и мощността на сателита Уайдбанд Гар (1.3 милиарда долара на елемент), а Локхид Мартин, Хюс и TRW вършат същото с техните EHF модерни Уайдбанд сателити за 2.7 милиарда на обсег.

Ако пък сте адмирал Кроу Дж., то вие пълните гуша на базата на наистина много хитра инвестиция. През 1998 год. щат Мичиган продава компанията за производство на ваксини “Биопорт” на група частни инвеститори. По това време въпросната компания беше под обстрела на Федералния контрол на лекарствата (Federal Drug Administration – FDA) за лошото качество на ваксината им за дребна шарка. Кроу Дж. и компания купуват “Биопорт” за символична цена и скоро след това сключват договор с Министерството на отбраната за 60 милиона долара.

Не е непременно нужно да се убиват хора, за да се правят пари. Я вижте, например, Келог Браун & Рут (Kellogg Brown & Root), притежание на Халибъртън (Halliburton), старата компания на вице-президента Дик Чейни. Келог Браун & Рут строи американски военни бази по света от Втората световна война насам и блокира всеки опит на други строителни компании до военните строителни обекти по време на Виетнамската война. Тя касира 2.5 милиарда долара от Министерството на отбраната (DOD = Department of Defence) през 90-те години на миналия век, а понастоящем строи бази в Афганистан (сумите са засекретени).

В момента се строят бази в Йемен, Пакистан, Турция, Грузия, Узбекистан, Киргистан, Индия и Филипините.

Не е задължително обаче да се влачи човек до усойни места като тези, за да направи пари от всичко това. Бюджетът на Националната служба по сигурност е 37.7 милиарда долара, а корпорациите от военно-промишления комплекс вече тропалят тежко-тежко към държавната копаня.

Боинг иска да монтира на търговските самолети приспособленията си за прихващане на ракети – същите, които упорито пропускат целите си в проведените досега опити по алабалистиката, известна с претенциозното название “Противоракетна програма на правителството на САЩ”.

Локхид Мартин пък иска да продава военните си симулатори за тренировка на стрелба при критични обстоятелства и обучение на медицински екипи.

Дженеръл Дайнамикс натрапва агресивно блиндираните си превозни средства на местната полиция (един пазарлък за повече от 200,000 долара) и освен това настоява пред военните да използват неговите реактивни самолети Гълфстрим, предназначени за служебните и частни пътешествия на висшия корпоративен елит, като радарни системи за навременно предупреждение. Хитър ход. При една икономика в бедствено положение и вероятност Втората иракска война да влоши нещата допълнително, този вид самолети напоследък нещо трудно се харчат.

Нортръп Гръмън, производителят на бомбардировачите Стелт В-2 на стойност 2 милиарда долара всеки, и подконтрактор с Локхид Мартин за съвместно производство на бойни самолети F-35 Джойнт Страйк Файтър, тика бойко напред телекомуникационните си системи като метод за борба с биотероризма.

Разбира се, всичко това се прави от патриотично чувство, то се знае. “Атаките на 11.ІХ. са нещо много лично за нас” – завява вице-президентът на Боинг, Джон Стамрайх. Но не предлага нито едно от страхотните военни производства на компанията си поне на цената само на производствените разходи.

Ако човек прибави допълнителните военни разходи извън военния бюджет от 355.5 милиарда долара, а именно:

-         за Националната служба за сигурност – 30 милиарда долара от допълнителни фондове;

-         за чуждестранна военна помощ – 25.5 милиарда долара;

-         за атомни оръжия – 16 милиарда долара;

и т.н., то излиза, че Съединените щати харчат повече от 465 милиарда долара всяка година – тоест, по 1.2 милиарда долара на ден!

Едномесечните военни разходи ще стигнат да покрият катастрофалния бюджетен дефицит на Калифорния. Вместо това калифорнийци ще трябва да се бръкнат за 10.1 милиарда долара под формата на подоходен данък, за да платят предстоящите разходи за новата война в Залива, възлизащи на повече от 100 милиарда долара. Военните разходи на САЩ не само превишават общите военни бюджети на набедените членки на “Оста на Злото” (11.4 милиарда долара), на всички потенциални врагове (116.4 милиарда долара), но и на всяка страна на земното кълбо като се започне от Русия и се приключи с Люксембург.

Казвате, че войната е лоша работа, така ли?

Е, не за всеки.