Z Net | За спомоществуватели на Z (Z Sustainers) | Начална страница на Z на български

За автора:


www.thenewstandard.org

САЩ прекъсват финансирането на Чалаби

*Публикувано в Z Net на 23 май 2004: The US Cuts Chalabi's Funds


Сред слухове за измами и двойна игра, нещата се обръщат срещу Ахмад Чалаби и неговата организация, доскоро хвалена от администрацията на Буш. Само два дни след като Вашингтон обяви че прекратява финансирането на организацията на Чалаби, Иракски национален конгрес, американски войници и иракски полицаи щурмуват офисите на групата и преобръщат багдадското жилище на нейния лидер.

Чалаби, бивш иракски политически емигрант, получава оспорвано назначение в Иракския управляващ съвет (ИУС) малко след началото на ръководената от САЩ окупация миналата година. Едновременно с това той остава ръководител на подкрепяния от САЩ Иракски национален конгрес (ИНК), организация от политически емигранти от ерата на Садам, която според служители на Белия дом и Държавния департамент предоставя голяма част от информацията, която те използваха, за да обосноват припряното нахлуване в Ирак през март 2003 г.

Във вторник (18 май 2004, бел. ред.), както Пентагонът, така и самият ИНК обявява, че американските данъкоплатци няма повече да осигуряват на ИНК ежемесечната сума от 335 000 долара, която групата досега получава за събиране на информация, обслужваща воените подразделения и разузнавателни служби на САЩ. Според доклад, оповестен вчера от финансовите ревизори на Конгреса на Съединените щати към правителствения счетоводен отдел, общата сума, изплатена на Иракския национален конгрес от 1998 г. насам възлиза на 33 милиона долара.

Междувременно, в обръщение към сънародниците си, Иракският национален конгрес отрече, че изобщо е получавал финансиране от САЩ. Във вестника на Иракския национален конгрес, Ал-Мутамар, издаван на арабски език, един от лидерите на организацията заявява, че тя се поддържала изцяло от дарения на членове, както се твърди в съобщение на Института за репортажи за война и мир.

Независимо от това твърдение, както според зам. министъра на отбраната Пол Волфовиц, така и според говорител на самия Иракски национален конгрес пред в. Ню Йорк Таймс, официалната причина за спиране на финансовата издръжка е планираното за 30 юни ограничено предаване на властта в Ирак на режим, назначен от ООН. Всъщност, според изявленията от вторник, се е предвиждало финансирането да продължи до тази дата.

Но промяната в политиката на финансиране, която и двете страни обясняват като естествена в развитието на процеса на прехвърляне на властта в Ирак, изглежда доста противоречива след вчерашните събития.

Иракски полицаи и американски войници нахлуват рано сутринта в четвъртък (20 май 2004, бел. ред.) в два офиса на Иракския национален конгрес в Ирак, както и в луксозното жилище на Чалаби. Според в. Вашингтон пост от трите места са конфискувани многобройни документи, компютри и огнестрелно оръжие.

Вашингтон пост съобщава, че иракски сили с подкрепата на САЩ арестуват най-малко трима души от частната милиция на Чалаби по силата на заповеди за арест, връчени на близо 15 членове на ИНК, според изявленията на иракския съдия Хюсеин Мюатин пред репортери. Изявленията сочат, че в заповедите за арест се съдържат обвинения в кражба, измама, отвличане, измъчване и "други от подобен характер". Както съдията, така и американските официални лица отказват да дадат повече подробности.

Американските официални лица настояват, че обискът е бил изцяло иракска операция, макар членове на ИНК, очевидци на обиските, са заявили пред няколко информационни агенции, че цивилни американски агенти са присъствали на два от обиските и са давали нареждания на иракските служители на поне един от тях. Говорителят на Временната коалиционна власт Дан Сенър настоява на брифинга в четвъртък, че цялото разследване се ръководи от иракската полиция.

На пресконференция проведена малко след обиските самият Чалаби заявява, че между конфискуваните документи свързани с разследването на Иракския национален конгрес по подозренията в измами програмата “Петрол за храна” на ООН. Тази програма осигуряваше хуманитарна помощ на Ирак по време на санкциите срещу износ на суров петрол и също така – според правителството на Съединените щати – е пълнила разни незаслужаващи джобове.

Чалаби изтъква още, че войниците, нахлули в дома му, са се държали вандалски и дори са яли от храната в хладилника му, пише Ню Йорк Таймс. Веднага след нахлуването той развежда журналисти из дома си, насочвайки вниманието им към многобройните щети, характеризиращи грубите методи, с които войниците на САЩ претърсват иракските домове.

На тази прес-конференция Чалаби разкритикува остро последните намерения на Временната коалиционна власт да възстановява бивши номенклатурни кадри от партията Баас. С твърдението, че той е “най-добрият приятел на Америка в Ирак”, Чалаби разкритикува остро и плана за забавяне на изборите до началото на 2005 г. и призова Запада да остави народа му да поеме нещата в собствените си ръце.

Развитията през тази седмица изглежда са развръзката на нарасналите напрежения и враждебност между Чалаби и правителствените служители на САЩ и най-вече ръководителя на Временната коалиционна власт в Ирак, Пол Бремер. Събитията се придружават от много предположения и слухове, които хвърлят още повече неяснота.

Неназовани служители на Пентагона информирали Лесли Стал от новините на CBS, че Чалаби е заподозрян в предаване на разузнавателна информация на Иран – обвинение, отречено енергично от Чалаби. Стал твърди, че е чула също така, че един от първите помощници на Чалаби бил заподозрян, че работи за иранското разузнаване. Многократно са цитирани дългогодишните връзки на бившия политически емигрант с агенти от твърдата линия на Иран.

В светлината на изпадането на Чалаби в немилост пред правителството на Буш и сериозните съмнения за възможността му да спечели широка обществена подкрепа сред иракчаните, предположението, че се е обърнал към съседна сила, враждебна на интересите на Съединените щати в района, вероятно е доста обезпокоителна за Вашингтон.

Подобно развитие би могло да придаде тежест на аргумента, направен от журналиста Андрю Кокбърн, който писа вчера (22 май 2004, бел. ред) в Каунтърпънч, че Чалаби крои планове срещу Съединените щати, ООН и временното иракско правителство, чийто състав е все още в процес на уточняване. Цитирайки анонимен източник, близък до Чалаби, Кокбърн изразява предположението, че Чалаби “фактически е полагал основите на преврат, като е формирал шиитска политическа коалиция с изричната цел да дестабилизира” правителството, което ще бъде инсталирано на 30 юни, “още преди то да встъпи в длъжност”.

С надеждността на Чалаби поставена под въпрос, възникват и други тревоги, касаещи уязвимостта на коалицията на Съединените щати от сподвижниците на бившия емигрант. Според Юнайтед Прес Интернешънъл (ЮПИ), Пентагонът е силно зависим от финансираната от него главна дейност на Иракския национален конгрес, известна с названието “Програма за събиране на информация”. ЮПИ цитира служител на правителството на Съединените щати, който пояснява, че въпросната програма е предоставила цели списъчен състав за попълване на новата иракска разузнавателна служба. Документи на Пентагона изтъкват, че програмата е много ефективна и играе ключова роля в усилията на коалицията да унищожи народната съпротива срещу окупацията и предполагат, че агенти близки до Чалаби е възможно да разполагат със строго поверителна информация и ценен достъп до страни, заинтересувани от подкопаването на усилията на Съединените щати.

Към многото въпроси във връзка с последните събития, увиснали без отговор, се прибавят и неразрешени стари противоречия, които сега вероятно ще се разпалят с нова сила. Иракският национален конгрес беше подложен на остри критики при последните изслушвания в Конгреса на Съединените щати, когато правителството на Буш хвърли вината за лошата предвоенна разузнавателна информация за Ирак на Чалаби и на иракските дезертьори, представени от Чалаби като осведомители.

Някои от твърденията на Иракския национален конгрес от периода преди войната, които по-късно се оказаха неверни: че Ирак притежава и разработва оръжия за масово унищожаване; че режимът на Садам Хюсеин има връзки с агенти на Ал-Кайда; и че иракският народ ще посрещне западните войски и самия Чалаби с разтворени обятия.

Някои правителствени служители признаха, че групата на Чалаби преднамерено подвежда ЦРУ и други агенции. Самият Чалаби заявява публично, че кампанията на дезинформация е била част от подкрепената от Съединените щати стратегия на Иракския национален конгрес да заблуди света да подкрепи свалянето на Садам Хюсеин.

Превод: Благовеста Дончева

26.05.2004 г.

София